Rancangan Pengajaran Harian
|
|
Mata
pelajaran
|
:
Reka Bentuk dan Teknologi
|
Kelas
|
:
5 Gemilang
|
Tarikh
|
:
9.00-10.00 pagi
|
Bilangan
murid
|
:
19/19
|
Tajuk
|
: 6.0
Menyediakan sajian
|
Standard
Kandungan
|
: 6.2.3 Memilih menu sarapan
atau minum petang
: 6.2.4 Membuat anggaran kos
bahan mengikut menu
yang dipilih.
|
Pengetahuan
Sedia Ada
|
: Murid pernah belajar tentang pelbagai jenis
makanan
seperti makanan
yang mengandungi karbohidrat, protein,
lemak, gula dan
sebagainya serta telah mempelajari
kemahiran mengira
kos bahan makanan.
|
Hasil
Pembelajaran
|
Pada akhir pengajaran dan pembelajaran
murid dapat :
1. Memilih
satu menu sarapan atau minum petang
2. Menyenaraikan
ciri-ciri menu sarapan bagi kanak-kanak, pengidap kencing manis dan wanita
mengandung
3. Membuat
anggaran kos bahan bagi menu sarapan atau minum petang yang telah dipilih.
4. Menghasilkan
kad menu mengikut kreativiti murid.
|
Nilai-nilai
Murni
|
: Menepati masa, berbekerjasama,
berdisiplin, yakin
|
Kemahiran
Berfikir
|
: membuat
banding beza, buat kategori, menjana dan
menghasilkan idea, membuat pertimbangan dan
keputusan, menilai
|
Sumber
Pengajaran dan Pembelajaran
|
: contoh set menu sarapan,
powerpoint, LCD projektor, kad gambar, video, penggantung kad gambar, lembaran
kerja
|
Elemen
Keusahawanan
|
: Peka
kepada peluang dengan mengambil berat terhadap perubahan persekitaran, berorientasikan
masa depan(berimaginasi), daya kreativiti dan
inovasi
|
Kajian
Masa Depan
|
: Membuka restoran dan mereka
cipta menu yang sesuai bagi wanita mengandung, kanak-kanak,
pesakit kencing manis
|
Langkah/Masa
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti P&P
|
Catatan
|
Set Induksi
(5 minit)
9.00–9.05 pagi
|
Pengenalan
sarapan dan minum petang serta kepentingan makan sarapan pagi
Soalan
soal jawab:
Mengapakah
kamu perlu bersarapan?
Kepentingannya:
1.
Memberi tenaga
2.
Menghilangkan simpton rasa lapar-mengantuk
3.
Meningkatkan pencapaian berfikir
4.
Menghindarkan perasaan panas baran dan cepat marah
Video berkaitan:
|
1. Guru menayangkan video dan menjalankan soal jawab
dengan murid.
2. Guru menjelaskan kepentingan makan sarapan.
3. Guru memperkenalkan tajuk pengajaran pada hari ini:
·
Memilih menu sarapan atau minum petang
·
Membuat anggaran kos bahan mengikut menu yang dipilih
|
Sumber
P&P:
video
Kemahiran Berfikir:
Membuat keputusan
Nilai-nilai
murni:
berdisiplin,
bersyukur
|
Langkah 1
(8 minit)
9.05–9.13 pagi
|
Sarapan yang seimbang dan tips untuk
memilih kombinasi makanan bagi sarapan yang sihat
Sarapan seimbang perlu mengandungi nutrien seperti karbohidrat, protein,
lemak, vitamin dan garam galian pada kadar yang betul.
Contoh makanan yang terdapat pada kad gambar:
Kombinasi makanan bagi sarapan yang sihat: oatmeal, 100% bijian penuh, kekacang, buah-buahan, telur, makanan
berkanji, susu dan hasil tenusu
|
1. Guru menjelaskan maksud sarapan yang seimbang serta
memberi contoh.
2. Dua orang murid diminta untuk memilih kad gambar
makanan yang dirasanya sesuai dijadikan sebagai set menu bagi kanak-kanak dan
membuat sedikit huraian sendiri.
3. Guru tidak memberi komen dan terus menerangkan beberapa
tips untuk memilih kombinasi makanan bagi sarapan yang sihat.
4. Guru membuat penilaian terhadap set menu sarapan
kanak-kanak yang dibuat oleh murid tadi..
.
|
Sumber P&P:
Kad gambar, penggantung kad gambar
Kemahiran Berfikir:
membuat
penilaian dan keputusan
Nilai-nilai murni:
kerjasama
|
Langkah 2
(7 minit)
9.13–9.20 pagi
|
Ciri-ciri
menu sarapan bagi pengidap kencing manis.
Pengidap kencing manis merupakan
sejenis penyakit yang dapat dicirikan dengan keadaan hiperglisemia (tinggi
kandungan glukosa dalam darah)
Contoh makanan yang terdapat
pada kad gambar:
Ciri-ciri
menu sarapan bagi pengidap kencing manis:
1.
berpantang gula
2.
kurangkan karbohidrat
3.
kurangkan lemak
|
1. Guru
membuat sedikit pengenalan tentang pengidap kencing manis.
2. Dua
orang murid diminta untuk memilih kad gambar makanan yang dirasanya sesuai
dijadikan sebagai set menu bagi pengidap kencing manis dan membuat sedikit
huraian sendiri.
3. Guru menerangkan ciri-ciri menu sarapan bagi pengidap
kencing manis dan menunjukkan contoh-contoh makanan yang sesuai.
4. Guru membuat penilaian terhadap set menu sarapan pengidap
kencing manis yang dibuat oleh murid tadi..
|
Sumber P&P:
Kad
gambar,
penggantung
kad gambar
Kemahiran berfikir:
Membuat penilaian dan keputusan
Nilai-nilai Murni:
kerjasama
|
Langkah 3
(15 minit)
9.20–9.35 pagi
|
Ciri-ciri
menu sarapan bagi wanita mengandung dan membuat kad menu mengikut soalan.
Contoh makanan yang terdapat
pada kad gambar:
Ciri-ciri menu sarapan bagi wanita
mengandung dan contohnya
Contoh
set menu:
Soalan
menu kepada murid:
|
1.
Dua orang murid
diminta untuk memilih kad gambar makanan yang dirasanya sesuai dijadikan
sebagai set menu bagi wanita mengandung dan membuat sedikit huraian sendiri.
2.
Guru menerangkan
ciri-ciri menu sarapan bagi wanita mengandung dan menunjukkan contoh-contoh
makanan yang sesuai..
3.
Guru membuat penilaian terhadap sat menu sarapan wanita
mengandung yang dibuat oleh murid tadi..
4.
Guru menunjukkan contoh
set menu sarapan.
5.
Guru mengbahagikan
murid kepada kumpulan dan minta setiap kumpulan menghasilkan satu kad menu
sarapan (kanak-kanak, pengidap kencing manis dan wanita mengandung)
|
Sumber P&P:
Kad
gambar,
penggantung
kad gambar
Kemahiran berfikir:
Membuat penilaian dan keputusan,
menjana idea, berfikir kreaitif
Nilai-nilai Murni:
Kerjasama, yakin, kekemasan dalam tugas yang diberikan
|
Langkah 4
(10 minit)
9.35–9.45
pagi
|
Membuat anggaran kos bahan
|
1. Guru
membimbing murid mendapati semua bahan dalam menu makanan itu.
2. Guru
menunjukkan borang pengiraan kos bahan dan mengajar murid membuat anggaran
kos bahan dalam borang.
3. Guru
minta beberapa murid membuat anggaran kos bahan dalam borang.
|
Sumber P&P:
Powerpoint
Nilai-nilai Murni:
berhati-hati
|
Langkah 5
(10 minit)
9.45–9.55 pagi
|
Lembaran
kerja yang berkaitan dengan topik hari ini iaitu:
·
Memilih menu sarapan atau minum petang
·
Membuat anggaran kos bahan mengikut menu
yang dipilih
|
1. Guru membahagikan lembaran kerja kepada murid untuk
menguji kefahaman murid terhadap pembelajaran hari ini.
2. Guru
membincangkan jawapan lembaran kerja bersama murid.
|
Sumber P&P:
Lembaran kerja
Kemahiran berfikir:
Banding beza, membuat pertimbangan
Nilai-nilai murni:
Patuh akan arahan
|
Penutup
(5 minit)
9.55 – 10.00 pagi
|
Rumusan
topik hari ini:
1. Kanak-kanak,
pengidap kencing manis dan wanita mengandung mempunyai ciri-ciri menu sarapan
masing-masing. Murid-murid harus bijak memilih sarapan pagi atau minum petang
supaya mendapati semua nutrien yang diperlukan.
2. Anggaran
kos bahan perlu disediakan sebelum memasak untuk mengelakkan kekurangan bahan
dan mengetahui perbelanjaan yang diperlukan
Video:
“The
Breakfast Song”
|
1. Guru membuat rumusan bagi topik hari ini.
2. Murid kemudiannya ditunjukkan video “The Breakfast Song” sebagai penutup kuliah hari ini.
|
Sumber P&P:
video
Nilai-nilai murni: berdisiplin, yakin
|
No comments:
Post a Comment